Beskrivning

Djupvattenträning med väst – en milstolpe!
”much gain, no pain”

Djupvattenträning med väst introducerades på 1980-talet och har fått stor användning för idrottsträning, motion och rehabilitering och även som hjälpmedel inom habiliteringen. Med vattnet som motstånd och utan bottenkontakt, kan träningen genomföras mycket funktionellt och effektivt utan påfrestning på skelett, leder och känsliga mjukdelar. Vattnets massage är ytterligare en positiv faktor för kroppen. Om skada redan är skedd, är det ofta möjligt att börja djupvattenträna så tidigt, att det ger psykologiska och ekonomiska fördelar såväl för individ som vårdapparat.

Pressa armen eller benet allt snabbare genom vattnet, och du känner att vattnets motstånd blir allt större och engagerar/tränar allt fler muskelgrupper. Kondition (uthållighet), dvs hjärtats förmåga att cirkulera syresatt blod och musklernas förmåga att utnyttja syret är avgörande för hälsa och prestation.

Djupvattenjoggning, som nästan alla kan lära sig, engagerar praktiskt taget alla kroppens muskler och hjärtkärlsystem. Det är en utmärkt konditionsträning även för mycket vältränade.

Våtvästen ger total viktlöshet och är konstruerad så att kroppens normala tyngdpunkt bibehålls i vattnet. Det ger naturlig balans och stabilitet för funktionell träning. Materialet i västen är polyester och neopren med stor tålighet för både bassäng och sjövatten. Det är viktigt att efter användning noggrant skölja västen med rent vatten för att eliminera klor och andra bassängkemikalier, som kan nöta på materialet. Västen finns i två modeller och i flera storlekar för vuxna och barn från ca 15 kg och uppåt. Om inte standardmodellerna passar kan ”skräddarsydd” väst beställas.

Västens passform och flytkraft har betydelse för komforten i träningen. Den skall sitta bekvämt åtsittande. Flytkraften skall räcka för att stå som ”ett flöte” med vattenytan i axelhöjd.

Det går utmärkt att använda västen för simträning, men den är ej konstruerad för att fungera som livräddningsväst vid t ex panik eller medvetslöshet.

Läs detta före användning!

FUNKTION. Våtvästen är en speciellt konstruerad våtväst för löpning, träning och rehabilitering i vatten utan att bottna (djupvattenträning). Västen skall sitta bekvämt åtsittande och helt bära kroppens vikt.

VARNING. Våtvästen är ej en livräddningsväst. Skall ej användas av icke simkunning person utan noggrann övervakning.

SKÖTSEL. Skölj rikligt med rent vatten efter andvändning. Fäst ihop västens framsida. Häng upp på galge och låt torka i rumstemperatur.

TVÄTTNING. Hand eller maskin 40 C. Centrifugera ej. Hängtorka.


Read this before use!

FUNCTION. The wetvest is a specialized flotation vest for running, exercise and rehabilitation in water without touching the bottom of the pool (deep-water exercise). Vest must fit snugly and completely support body weight of the wearer.

WARNING. The wetwest is not a life jacket. It must not be used by a non-swimmer without careful supervision.

CARE INSTRUCTIONS. Rinse thouroughly with clean water after use. Fasten the front of the Vest, hang it up on a hanger and leave it to dry at room temperature.

WASHING. Hand or machine wash 40 C. Do not spin-dry. Hang dry.

Bälte eller väst kan köpas på http://www.difa.se eller http://www.idrottsbitiken.se

Annons

%d bloggare gillar detta: